Wpływ myśli Jerzego Maternickiego na współczesną historiografię ukraińską - Bohdashyna, Olena (Przegląd Nauk Historycznych, 2020)
W artykule przedstawiono wpływ prac Jerzego Maternickiego na rozwój współczesnej historiografii ukraińskiej. Autorka dokonała analizy szeregu prac historyków ukraińskich, którzy powołują się w swoich badaniach na jego opracowania. Wykazała istotny wpływ Jerzego Maternickiego na umacnianie polsko-ukraińskich kontaktów naukowych.