Kant on Duties Regarding Nature - Guyer, Paul (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1991)
Autor zbiera i przedstawia poglądy Kanta dotyczące natury, tj. przyrody nieożywionej, roślini zwierząt. Obowiązki te - unikanie niszczenia piękna przyrody nieożywionej i roślin oraz unikaniewyrządzania cierpień zwierzętom - zdaniem Kanta - należą do obowiązków człowieka wobecsamego siebie, bowiem mają one wpływ na rozwój uczuć sprzyjających moralności. Obowiązkidotyczące natury nie mają jednak charakteru bezwzględnego, a jedynie względny, muszą bowiembyć zgodne z wolnością człowieka do korzystania z dóbr natury dla ludzkich potrzeb. Obowiązkiwobec natury mają być uważane wszakże za ważniejsze od obowiązków wobec innych ludzi, gdyżnależą one do obowiązków człowieka wobec samego siebie, a te są zdaniem Kanta najważniejsze.