Moral Aspects of Some Health Ideologies - Nowicka- Włodarczyk, Ewa; Włodarczyk, Włodzimierz C. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1991)
Jednym z problemów, który wart jest pogłębionej refleksji badaczy rzeczywistości społecznejjest zagadnienie odpowiedzialności za zdrowie. Kwestia ta nabiera tym większego znaczenia, imwyżej plasowane jest zdrowie w hierarchii społecznych wartości. Odpowiedzialność za zdrowiemoże dotyczyć także tych wszystkich stanów rzeczy - dóbr czy wartości - dla osiągania którychzdrowie jest warunkiem koniecznym. Istotną przeszkodą w procesie orzekania odpowiedzialnościza zdrowie jest skomplikowanie kształtujących je zależności przyczynowych. Bardzo często słabośćempirycznych dowodów nie pozwala na jednoznaczne ustalenie przyczyn i skutków.Autorzy formułują tezę, że dla sądów o odpowiedzialności za zdrowie fundamentalneznaczenie ma wyraźne odniesienie się do określonych ideologii zdrowotnych. Te kognitywno-normatywne konstrukty nie tylko pozwalają zinterpretować niejednoznaczne zależnościempiryczne, ale wskazują także główne podmioty odpowiedzialności za zdrowie: rządy, społeczeństwai profesjonalistów.