Kriterien für eine Theorie zur Lösung des Leib-Seele-Problems - Metzinger, Thomas (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1991)
Po załamaniu się analitycznego behawioryzmu proweniencji Ryle’owskiej rozgorzały dyskusje,w których poszukiwano nowego paradygmatu, który pozwoliłby rozwiązać problem relacjipomiędzy duszą a ciałem, czyli relacji pomiędzy wymiarem mentalnym a wymiarem neurofizjologicznym.W artykule krytycznej analizie poddane zostają najważniejsze współczesne teoriezajmujące się tym problemem: teoria tożsamości, emergentystyczny materializm, teoria su perweniencji,dualistyczny interakcjonizm oraz funkcjonalian. Przeprowadzona analiza prowadziautora do wniosku, że żadna z teorii nie wyjaśnia rozważanego problemu w sposób zadowalający.Można jednak na podstawie analizowanych teorii sformułować katalog podstawowych kryteriów,jakie spełniać będzie musiała przyszła teoria mająca wyjaśnić relacje pomiędzy zjawiskamifizycznymi a psychicznymi.