Metoda idealizacyjna w naukach technicznych - Gregorowicz, Jan; Horbaczewska, Dorota (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1988)
Analiza postępowania inżynieryjnego przeprowadzona przez pracowników PolitechnikiWrocławskiej potwierdza zasadność użycia metody optymalizacyjnej, będącejszczególnym rodzajem stosowanej w naukach teoretycznych metody idealizacyjnej.Treścią artykułu jest przedstawienie próby zastosowania metody optymalizacyjnejw naukach technicznych zaliczanych do grupy nauk praktycznych. Wcześniejwykazano na przykładzie pedagogiki, iż ww. nauki z powodzeniem mogą stosowaćmetodę optymalizacji. Zadaniem artykułu było zapoznanie kolegów z Wyższej SzkołyTechnicznej w Karl-Marx-Stadt - gdzie został wygłoszony w postaci referatuna międzynarodowej konferencji - z metodą optymalizacyjną i jej zastosowaniemw postępowaniu inżynieryjnym.