Die Wűrde des Menschen - Lazari-Pawłowska, Ija (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1987)
Pojęcie godności używane bywa przede wszystkim w dwóch znaczeniach.W znaczeniu egalitarnym godność jest walorem przysługującymwszystkim ludziom jako takim, walorem niestopniowalnym i niezbywalnym.W znaczeniu selektywnym człowiek wykazuje się godnościąlub nie wykazuje, a także wykazuje się w mniejszym lub większymstopniu, zależnie od swoich indywidualnych cech i od swojegoindywidualnego sposobu postępowania. Artykuł poświęcony jest problemom godności w sensie egalitarnуm. Autorka szuka w nim odpowiedzi na trzy pytania: Jakie postulatymoralne kojarzone są współcześnie z godnością człowieka?W jaki sposób argumentuje się na rzecz ludzkiej godności? Jakimimotywami kierują się ludzie, szanując godność człowieka?