Reakcje środowisk akademickich na ustawę lustracyjną - Kędziora, Krzysztof (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 2015)
Artykuł przedstawia reakcję środowisk akademickich na tzw. ustawę lustracyjną, zarówno akademickich ciał kolegialnych, jak i poszczególnych przedstawicieli środowiska uniwersyteckiego. Prezentowana argumentacja – przeciwników i zwolenników ustawy lustracyjnej – ma charakter formalno-prawny oraz moralny. Artykuł stara się wiernie oddać złożony obraz reakcji środowisk akademickich na ustawę lustracyjną.