Komentarz do opublikowanego projektu podstaw programowych nauczania etyki w szkole podstawowej - Figiel, Wiktor; Krajna, Andrzej; Kuczyńska, Katarzyna; Małkiewicz, Elżbieta; Ostrowski, Wojciech; Piątek, Krystian; Pobojewska, Aldona; Reut, Maria; Wachowiak, Sebastian; Wróblewski, Paweł; i in. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 2018)
Tekst jest komentarzem do projektu podstaw programowych nauczania etyki, opublikowanego przez MEN w 2016 roku w związku z reformą szkolnictwa. Autorzy zwracają uwagę na mankamenty projektu: zawężanie przedmiotu etyki do wyuczonych norm zachowania, nadmierny nacisk położony na przyswajanie wiedzy pojęciowej, brak miejsca na praktyczne rozwijanie zdolności refleksji poprzez dyskusje i sytuacje problemowe. Wskazują na niedostosowanie programu do psychoemocjonalnego poziomu rozwoju uczniów na tym etapie kształcenia, a także brak spójności między poszczególnymi punktami projektu.