Humanistic Philosophy of Science and Its Main Epistemological Problem - Maryniak, Bogusław (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1993)
Prezentowany artykuł stanowi próbę własnego podejścia do filozofii nauki. Autor występuje przeciwko tradycyjnemu, scjentyzującemu stanowisku w tej dyscyplinie filozoficznej. Negatywnym odniesieniem dla pracy są także nieortodoksyjne filozofie nauki, budowane przez Kuhna, Fayerabenda i Amsterdamskiego oraz niektóre aspekty fenomenologii transcendentalnej Husserla. Pozytywnym źródłem prezentowanego artykułu jest współczesna hermeneutyka filozoficzna. Autor próbuje także przedstawić wstępne tezy własnej, tzw. humanistycznej filozofii nauki oraz prezentuje jej główny problem epistemologiczny, związany z deontologizacją i ontologizacją poznania.