Meaning and the Heritage of Formalism - The Relevance of Mathematical Philosophy to the Modern Philosophy of Nature - Bartels, Andreas (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1991)
Autor uważa, że słabnie dobroczynny wpływ wywierany przez filozofię matematyki na filozofię ogólną. Część tego wpływu rozmyła się bowiem w filozofii nauki, a rozwój samej filozofii matematyki uczynił z niej dyscyplinę zbyt hermetyczną i niedostępną dla większości filozofów. Matematyczny model teorii jest formalnym narzędziem, które - wyjąwszy filozoficzną semantykę — we wciąż niezadowalającym stopniu służy rozwiązywaniu problemów epistemologii czy ogólnej metodologii. Przedmiotem dalszych rozważań autor czyni dziedzictwo - dokonanej przez późnego Fregego - krytyki formalnej filozofii matematyki, relacje pomiędzy formalnym obrazem matematyki i teorii fizycznych, a także nieformalne ujęcie „znaczenia” .