Kriterien für eine Theorie zur Lösung des Leib-Seele-Problems - Metzinger, Thomas (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1991)
Po załamaniu się analitycznego behawioryzmu proweniencji Ryle’owskiej rozgorzały dyskusje, w których poszukiwano nowego paradygmatu, który pozwoliłby rozwiązać problem relacji pomiędzy duszą a ciałem, czyli relacji pomiędzy wymiarem mentalnym a wymiarem neurofizjologicznym. W artykule krytycznej analizie poddane zostają najważniejsze współczesne teorie zajmujące się tym problemem: teoria tożsamości, emergentystyczny materializm, teoria su perweniencji, dualistyczny interakcjonizm oraz funkcjonalian. Przeprowadzona analiza prowadzi autora do wniosku, że żadna z teorii nie wyjaśnia rozważanego problemu w sposób zadowalający. Można jednak na podstawie analizowanych teorii sformułować katalog podstawowych kryteriów, jakie spełniać będzie musiała przyszła teoria mająca wyjaśnić relacje pomiędzy zjawiskami fizycznymi a psychicznymi.