Obraz kliniczny afazji sensoryczno‑motorycznej (mieszanej). Objawy osiowe i towarzyszące - Wichurska, Karina (Logopaedica Lodziensia, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie obrazu klinicznego afazji sensoryczno‑motorycznej. Do objawów osiowych afazji mieszanej należą anomia i agramatyzm. Wśród objawów współtowarzyszących wymienia się między innymi zaburzenia pamięci, apraksje, aleksje oraz agrafie. Afazja to zaburzenie poszczególnych funkcji językowych skutkujące dysfunkcją w zakresie komunikacji z innymi ludźmi. Prowadzi to do powstania stanu niepełnosprawności, a co za tym idzie – do znacznego obniżenia jakości życia pacjentów.