Kształcenie logopedów na Uniwersytecie Łódzkim – historia i współczesność - Gacka, Ewa; Jaros, Irena (Logopaedica Lodziensia, 2017)
W ostatnim ćwierćwieczu obserwuje się dynamiczne zmiany w polskiej logopedii, obejmujące także kształcenie logopedów. Artykuł prezentuje historię i współczesność łódzkiej logopedii akademickiej, w której rozwoju znaczącą rolę odegrał Uniwersytet Łódzki.