Przesiewowe badanie funkcji językowych i poznawczych seniora z perspektywy logopedy - Antczak-Kujawin, Justyna (Logopaedica Lodziensia, 2024)
W artykule omówiono wpływ procesu starzenia się fizjologicznego i patologicznego na funkcje słuchowe, poznawcze i językowe. Podkreślono znaczenie przesiewowych badań funkcji poznawczych i językowych seniora oraz omówiono elementy skriningowej oceny gerontologopedycznej, mającej na celu wstępną identyfikację ryzyka zaburzeń poznawczo‑językowych. Opisano wyniki przesiewowego badania logopedycznego 61‑letniej pacjentki przy wykorzystaniu autorskich prób eksperymentalno‑klinicznych.