Szczegółowe podsumowanie oceny zaburzeń mowy i terapii logopedycznej prawie niemówiącego australijskiego dziecka z zaburzeniami ze spektrum autyzmu - Sims, Danielle (Logopaedica Lodziensia, 2020)
Logopedzi odgrywają ważną rolę w leczeniu osób ze spektrum zaburzeń autystycznych. Istnieje wiele dowodów świadczących o skuteczności diagnozy i metod leczenia osób z ASD. Wciąż obserwuje się rosnącą potrzebę przyjęcia całościowych praktyk klinicznych, dostosowanych do indywidualnych potrzeb dziecka i jego rodziny, co jest szczególnie ważne w przypadku ASD, gdzie objawy kliniczne są często zróżnicowane. W artykule przedstawiono zagadnienie diagnozy i terapii stosowanej w leczeniu prawie niemówiącego 7-letniego chłopca z rozpoznaniem spektrum zaburzeń autystycznych. Zwrócono jednocześnie uwagę, że w ramach terapii konieczne może okazać się łączenie wielu metod leczenia, by zapewnić optymalną rehabilitację osobom z ASD. Zalecane są dalsze badania nad opracowaniem klinicznie ustandaryzowanych procedur wyboru metod terapii logopedycznej w celu promowania praktyk skoncentrowanych na chorym.