Zalecenia terapeutyczne dla opiekunów osób z dysfagią - Hamerlińska, Agnieszka; Błeszyński, Jacek J.; Rottermund, Jerzy; Knapik, Andrzej (Logopaedica Lodziensia, 2020)
W artykule przedstawiono proces jedzenia, a następnie dokonano opisu dysfagii: jej przyczyn, klasyfikacji oraz objawów. Autorzy ukazali wybrane schorzenia, z którymi dysfagia współwystępuje. Celem tekstu jest wskazanie czynności, które mogą być wykorzystywane przez opiekunów osób z dysfagią w codziennej pielęgnacji i terapii.