Wielomodalna rehabilitacja głosu w dysfonii porażennej. Studium przypadku - Gliwa-Patyńska, Renata (Logopaedica Lodziensia, 2025)
Artykuł przedstawia studium przypadku 56-letniego pacjenta z dysfonią porażenną. Na podstawie dokumentacji medycznej oraz diagnozy logopedycznej opracowano i wdrożono program rehabilitacji głosu. Celem terapii było przywrócenie prawidłowej funkcji krtani, utraconej wskutek porażenia lewego fałdu głosowego. Zastosowano wielomodalne podejście terapeutyczne, obejmujące techniki stymulujące zwarcie fonacyjne, ćwiczenia oddechowe, trening motoryki narządów artykulacyjnych, ćwiczenia świadomości ciała, edukację w zakresie higieny i emisji głosu oraz terapię blizny. Po czteromiesięcznej terapii rediagnoza potwierdziła poprawę we wszystkich funkcjach krtani, w tym pełne odzyskanie ruchomości porażonego fałdu głosowego, redukcję zachowań hiperfunkcjonalnych, poprawę stanu psychosomatycznego pacjenta oraz możliwość powrotu do pracy zawodowej.