Język wartości we współczesnych reportażach radiowych o przyrodzie - Nakonieczna, Katarzyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 2024)
W artykule dotyczącym współczesnych reportaży radiowych o przyrodzie przeanalizowałam utrwalone przez dziennikarzy wypowiedzi ekologów, myśliwych i osób duchownych, czyli reprezentantów trzech grup społecznych posiadających swoistą wizję relacji między człowiekiem a naturą, co może być przyczyną antagonizmu. Badania, które przeprowadziłam, pokazały, że osoby zabierające głos w narracji audialnej, w zależności od tego, do której w wymienionych tu grup przynależą, przyjmują charakterystyczne punkty widzenia i strategie aksjolingwistyczno-emotywne. Na podstawie przeprowadzonej analizy zostały wyodrębnione trzy dyskursy: dyskurs ekologiczny, dyskurs filozofii przyrody i dyskurs myśliwski. Analizując materiał badawczy, zwróciłam uwagę nie tylko na werbalne, ale też pozawerbalne sposoby przekazywania treści aksjologicznych w dyskursie medialnym.