Jan i Maria czy Onufry i Eufrozyna? Imiona chrzestne w parafii Daleszyce w latach 1602–1617, 1702–1717, 1802–1817 - Łojek, Agata (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 2024)
Celem artykułu jest zaprezentowanie analizy frekwencyjnej jednostek onimicznych (imion), które zostały wyekscerpowane ze spisywanych po łacinie ksiąg metrykalnych chrztów i urodzeń z parafii Daleszyce (woj. świętokrzyskie) z lat 1602– 1617, 1702–1717, 1802–1817. Badaniu poddałam imiona nadawane na chrzcie chłopcom i dziewczynkom z Daleszyc i kilkunastu okolicznych wiosek należących do parafii. W pracy porównuję materiał z trzech wieków, zwracam uwagę na zachodzące w tym czasie różnice w repertuarach imienniczych. Porównuję zasób imion męskich z zasobem imion żeńskich. Oceniam również udział wyszczególnionych przeze mnie typów frekwencyjnych imion (imion popularnych, częstych, rzadkich, incydentalnych) w grupach imion męskich i żeńskich w poszczególnych wiekach. Przeprowadzona analiza pozwoliła stwierdzić między innymi, że repertuary imiennicze w badanych okresach znacznie się od siebie różnią oraz że repertuar imion żeńskich na każdym etapie rozwoju systemu imienniczego parafii jest znacznie uboższy od repertuaru imion męskich.