Elementy tureckie w antroponimach rosyjskich - Суперанская, Александра В. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 1993)
Niektóre nazwiska rosyjskie (Bashmakov) derywowane są od podstaw tureckich (bashmak), które są pożyczkami nazw pospolitych funkcjonujących jako imiona własne w języku rosyjskim. Inne nazwiska pochodzą z tzw. ukrytych turkizmów – starotureckich nazwisk rodowych i plemiennych, które tworzą odrębny typ imion własnych występujących wśród grup nomadycznych, np. nazwisko Balashov wywodzi się z balash, Delin – z deli, Kasltov – z Kash itd. Niektóre z tych nazwisk sięgają wstecz do Chazarów. Kumanów, Pieczyngów i innych starszych grup etnicznych. Takie nazwiska rodowe mogą być czasem zbieżne z rosyjskimi imionami chrzestnymi: Kira – kira, Zol – zol. czy z pospolitymi nazwami rosyjskimi: borok. heg, barin. Nazwiska pochodzące z nazw rodowych tworzą zwykle liczebnie duże klasy: Shorov, Shorin, Shorikov, Shorkin, Shorikhin, Shorichev etc. Analiza semantyczna i onomastyczna jest pomocna w dochodzeniu do źródeł ich pochodzenia.