Elementy chrześcijańskie w systemie antroponimicznym byłego powiatu popowskiego na podstawie rejestrów podatkowych XVI i XVII w. - Dimitrowa-Todorowa, Liliana (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 1993)
Referat powstał na podstawie materiału antroponimicznego byłego powiatu popowskiego (w północno-wschodniej Bułgarii), zachowanego w osmańskich rejestrach podatkowych z XVI i XVII w. Rozpatrywane w nim są imiona chrześcijańskie nadane przez cerkiew i ich derywaty tworzone na gruncie bułgarskim. W systemie słowotwórczym zapożyczonych imion chrześcijańskich ważną rolę odgrywały dwa typy podstaw: pełna i skrócona. W rozpatrywanym okresie dominowały imiona tworzone od podstaw skróconych. W tekście referatu są rozpatrywane najtypowsze zjawiska, występujące przy fonetycznym i morfematycznym skracaniu imion chrześcijańskich, a także środki słowotwórcze stosowane przy tworzeniu ich derywatów. Wyjaśnia się też przyczyny warunkujące skróty antroponimiczne i wielką liczbę derywatów.