Socjolekt uczniów gimnazjum w Bańskiej Bystrzycy - Odaloš, Pavol (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 1998)
W artykule zostały przedstawione wyniki badań słownictwa uczniów Liceum Ogólnokształcącego z ul. Kollára w Bańskiej Bystrzycy. 1. Analizie słowotwórczo-semantycznej poddano 273 środowiskowe wyrazy (slangowe i profesjonalne), które zostały utworzone w drodze różnorodnych procesów onomazjologicznych. 2. Zbadano funkcjonowanie słownictwa środowiskowego i literackiego w dwóch typowych sytuacjach komunikacyjnych środowiska szkolnego: uczeń – nauczyciel oraz uczeń – uczeń. 3. Określono wpływ czynników socjalnych na używanie słownictwa środowiskowego.