Co jest kobietą we współczesnej polszczyźnie? - Młynarczyk, Ewa (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 2021)
Celem artykułu jest charakterystyka pod względem formalnym i semantycznym metaforycznego połączenia wyrazowego Coś jest kobietą nierejestrowanego dotychczas w słownikach frazeologicznych. Autorka przedstawia konteksty, w których frazem ten został poświadczony, określa jego ustabilizowaną postać, a także najważniejsze składniki znaczenia globalnego.