Od redakcji - Blumental, Ija (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica Rossica, 2017)
Artykuły składające się na tom dotyczą współczesnego językoznawstwa rosyjskiego, porównawczego rosyjsko-polskiego i polsko-rosyjskiego oraz językoznawstwa historycznego. Poruszone zostały w szczególności zagadnienia dotyczące zjawisk leksykalno-semantycznych we współczesnym języku rosyjskim, semantyki tekstu, zjawisk leksykalno-gramatycznych w języku prasłowiańskim, akwizycji języka rosyjskiego i jego pozycji jako obcego w szkołach wyższych w krajach słowiańskich należących do Unii Europejskiej, a także kwestie dotyczące metodologii nauczania języka rosyjskiego jako obcego na zajęciach z filologicznej analizy tekstu, składni oraz morfologii współczesnego języka rosyjskiego, zjawisk komunikacji niewerbalnej, funkcji języka oraz metodologii badań socjolingwistycznych.