Rosyjskie odpowiedniki przekładowe performatywu przepraszam - Rudyk, Anna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica Rossica, 2015)
Artykuł pokazuje rosyjskie ekwiwalenty performatywu przepraszam. Przykłady zostały wyekscerpowane z tekstów współczesnej polskiej prozy i jej przekładów na język rosyjski. W większości przypadków wystąpił słownikowy odpowiednik прости(те).