Kauzator zachwytu w języku rosyjskim i polskim - Czapiga, Zofia (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica Rossica, 2016)
Artykuł poświęcony jest zachwytowi jako uczuciu wielkiego podziwu dla osób i obiektów otaczającej rzeczywistości. Omawiane są formy wyrażania kauzatora oraz stylistyczno-składniowa organizacja wypowiedzeń z leksemami nazywającymi ten stan emocjonalny w języku rosyjskim i polskim.