Profesor Hanna Tadeusiewicz i jej miejsce w biografistyce bibliologicznej - Walczak, Krzysztof (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2020)
Artykuł dedykowany jest łódzkiej uczonej prof. Hannie Tadeusiewicz. Jej działalność naukowa, dydaktyczna i organizacyjna związana jest z Uniwersytetem Łódzkim. Działania Pani Profesor były skoncentrowane na organizacji i wieloletniej kontynuacji prac nad warsztatem Słownika pracowników książki polskiej. Swoje doświadczenia biografistyczne wykorzystała również w Kaliskim Towarzystwie Przyjaciół Nauk. Artykuł omawia osiągnięcia Pani Profesor w dziedzinie biografistyki. Kładzie szczególny nacisk na zasługi badaczki w dziedzinie bibliologii.