Historia rozwoju pierwszych chińskich maszyn do pisania: od urządzeń mechanicznych do współczesnych komputerów - Żytomirski, Michał (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2016)
Głównym celem prezentowanego artykułu jest opisanie zagadnień związanych z historią, okolicznościami powstawania i sposobem funkcjonowania chińskich maszyn do pisania. W pracy pominięto kwestie związane z rozwojem pisma chińskiego, ponieważ zagadnienia z tego zakresu (w odróżnieniu od chińskich maszyn do pisania) są ogólnie dostępne w podręcznikach sinologicznych, książkach naukowych lub popularnonaukowych. W pracy zawarto informacje dotyczące dwóch chińskich maszyn do pisania: Maszyny Hou-Kun Chowa oraz Lin Yutanga. Przedstawione w artykule informacje zaczerpnięto z dokumentów patentowych oraz publikacji angielskojęzycznych. Tekst może stanowić przyczynek do szerszych badań związanych z szeroko rozumianą historią pisma.