Twórczość Trudi Canavan. Analiza recepcji wśród czytelników Miejskiej Biblioteki Publicznej Łódź–Polesie - Szymański, Mateusz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2016)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie twórczości Trudi Canavan, jednej z obecnie popularnych autorek powieści fantasy. Część pierwsza artykułu przybliża postać autorki, rozwój jej literackiej kariery oraz samą twórczość pisarki. W części drugiej przedstawione zostały wyniki przeprowadzonych badań dotyczących czytelnictwa powieści Trudi Canavan w Miejskiej Bibliotece Publicznej Łódź–Polesie.