Popularność „Kroniki Miasta Łodzi” poza Polską w 2015 roku. Aspekt pragmatyczny i poznawczy - Mikosz, Joanna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2017)
Celem artykułu jest ustalenie, jakie czynniki przyczyniły się do popularności „Kroniki Miasta Łodzi” poza Polską w 2015 roku. Publikacja dzieli się na dwie części. W pierwszej dokonano charakterystyki ww. tytułu prasowego oraz przybliżono jego historię. Druga jest próbą wskazania czynników, które wpływają na popularność periodyku. W tym celu posłużono się aspektem poznawczym oraz pragmatycznym wypowiedzi dziennikarskiej. Badaniu poddano sylwetki i artykuły popularnonaukowe, które są integralną i najbardziej reprezentatywną częścią każdego wydania „Kroniki”.