W kręgu muzyki rockowej i alternatywnej. Analiza zawartości czasopisma muzycznego „Rock Sound” w latach 2020–2021 - Kołtuniak, Oliwia (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2023)
„Rock Sound” to brytyjski magazyn o tematyce muzycznej. Celem artykułu jest analiza wydań czasopisma z lat 2020–2021. Na podstawie przeprowadzonej analizy prasoznawczej omówiono cechy charakterystyczne i strukturę numerów magazynu, prezentowane gatunki dziennikarskie oraz warstwę językową. Wyjaśniono również zmiany w czasopiśmie spowodowane pandemią COVID-19 i przedstawiono wydania specjalne magazynu. Artykuł ma na celu przybliżenie szerszemu kręgowi odbiorców omawiany periodyk.