Absolwenci kierunku "Informatologia z biznesowym językiem angielskim" na rynku pracy - Rogut, Angelika (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2023)
Przedmiotem badań uczyniono sytuację absolwentów kierunku Informatologia z biznesowym językiem angielskim na rynku pracy. W literaturze przedmiotu istnieje luka w badaniach losów absolwentów studiów związanych z informatologią. Częściowo taki stan rzeczy usprawiedliwia fakt, iż badany kierunek na poziomie studiów magisterskich istnieje w ofercie Uniwersytetu Łódzkiego dopiero od roku 2018. Celem badań było poznanie i opis jak w rzeczywistości wyglądają losy osób po zakończeniu ścieżki edukacyjnej i wkroczeniu na rynek pracy. Do odpowiedzi na postawione pytania użyto metody sondażu diagnostycznego. Łącznie udział w ankiecie wzięło trzynastu respondentów. Na podstawie badań sondażowych określono, jak przedstawia się sytuacja absolwentów na rynku pracy w temacie zatrudnienia i wynagradzania ich za pracę. Ponadto ustalono kwestie dotyczące aktywności zawodowej badanych: ich zadowolenia z obecnego miejsca pracy, również pod względem zarobkowym, ale również planów na przyszłość w kontekście ewentualnej jego zmiany, opisano też ich refleksje na temat kompetencji związanych z rynkiem pracy oraz procesu uzupełniania zdobytego wykształcenia (wiedzy i umiejętności), zidentyfikowano także czynniki motywujące do podjęcia pracy w danym miejscu oraz grupy zawodowe, w których znaleźli zatrudnienie.