Wydawcy polskich książek dla dzieci i młodzieży w zaborze pruskim w XIX wieku - Boczar, Elżbieta (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2015)
Celem niniejszego artykułu jest prezentacja firmwydawniczych publikujących w zaborze pruskim polskie książkiadresowane do młodych czytelników, jak również przedstawieniedanych o liczbie wydrukowanych pozycji oraz przykładowych tytułówutworów, jakie wówczas były najczęściej dostępne dla młodocianychodbiorców. Artykuł składa się z trzech części. Pierwsza zawieraomówienie środowiska wydawniczego w Poznaniu i we Wrocławiu;przedstawia ilościowy i jakościowy wymiar istotnej dla poruszanegotematu produkcji edytorskiej w tych dwóch głównych ośrodkach. Częśćdruga dotyczy polskich książek dla dzieci wydawanych przez oficynyz siedzibą w miastach prowincjonalnych, znajdujących się w innychregionach zaboru pruskiego. Natomiast część trzecia zajmuje się losemwydawców w ośrodkach emigracyjnych (Lipsk, Drezno) i publikowanątam literaturą dziecięcą. Mimo restrykcyjnej cenzury, dotkliwychrepresji i wymuszanej germanizacji, dziewiętnastowieczni edytorzypolskich książek i czasopism podejmowali jednak trud podnoszeniapoziomu wykształcenia i rozbudzania świadomości narodowej wśródmłodych Polaków żyjących pod pruskim zaborem.