Łódź zajmuje mnie i porywa... Wybrane zbiory rękopiśmienne Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego jako źródła do historii Łodzi i regionu przełomu XIX i XX wieku - Strzelecka, Maria (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2025)
Artykuł stanowi przegląd wybranych zbiorów rękopiśmiennych z przełomu XIX i XX wieku dotyczących Łodzi i regionu, z zasobu Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego. Książnica uniwersytecka, wpisana od 1945 r. w krajobraz naukowy miasta, gromadzi od początku swojego istnienia dokumenty o szczególnej wartości dla środowiska akademickiego – są to kolekcje specjalne tj.: cymelia, dokumenty życia społecznego, zbiory ikonograficzne, kartograficzne, muzyczne, rękopiśmienne i starodruki. Ze względu na miejsce i okoliczności powstania, cechy fizyczne, podejmowaną tematykę (życie codzienne, wydarzenia szczególnej rangi, obraz miasta), jak i osobę autora (zróżnicowaną wiekiem, środowiskiem, wykształceniem etc.) rękopiśmienne lodziana – dokumenty prywatne, urzędowe, grup zawodowych i społecznych stanowią cenne źródło do badań z zakresu nauk humanistycznych. Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytania: w jakim stopniu rękopiśmienne lodziana zgromadzone w uniwersyteckiej książnicy uzupełniają dotychczasowy stan wiedzy o Łodzi i regionie z przełomu wieków XIX i XX, a także jaką rolę odgrywają w popularyzowaniu zasobów Biblioteki, historii miasta i regionu.