Archiwizacja cyfrowa dziedzictwa. Wybrana terminologia - Kurek vel Kokocińska, Stanisława; Bartos, Julita; Biesiacka, Justyna; Figlewicz, Antoni; Graczyk, Karolina; Janikowska, Nina; Koperska, Kamila; Kubicki, Kacper; Lewandowska, Karolina; Moszumański, Miłosz; Pakrzywa, Krzysztof; Róg, Karolina; et al. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2023)
Opracowanie zawiera wybraną terminologię z zakresu archiwizacji dziedzictwa, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień archiwizacji cyfrowej. Jako materiały do słownika rzeczowego obejmuje hasła w grupach: (1) dziedzictwo piśmiennicze utrwalone na nośniku tradycyjnym, (2) stan zachowania dziedzictwa piśmienniczego: badania i przeciwdziałanie zagrożeniom, (3) rodzaje dziedzictwa i jego chronienie, (4) archiwa: rodzaje, cechy, cele, (5) dziedzictwo cyfrowe: nowe wyzwania, (6) systemy, standardy, formaty zapisu/opisu plików. Podstawą do sporządzenia haseł była literatura naukowa (opracowania), treści zamieszczone w serwisach ważnych instytucji oraz dokumenty urzędowe. Przyczynkowe opracowanie powstało jako praca zbiorowa w toku zajęć konwersatoryjnych, realizowanych zgodnie z założeniami programu oraz efektami uczenia się przedstawionymi w sylabusie przedmiotu Metody archiwizacji cyfrowej.