Współczesne trendy w edukacji przyszłych nauczycieli bibliotekarzy na przykładzie Katedry Bibliotekoznawstwa i Informacji Naukowej Uniwersytetu Łódzkiego - Antczak, Mariola (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2016)
Wskazano najważniejsze cele edukacji XXI wieku, które powinny przyświecać pracującym w zawodzie nauczycielom bibliotekarzom, w równym stopniu, co nauczycielom przedmiotowym odpowiedzialnym za kształcenie odpowiednich kompetencji młodego pokolenia Polaków. W tekście znajdziemy omówienia podstaw prawnych kształcenia nauczycieli bibliotekarzy oraz prezentację praktycznych rozwiązań stosowanych w Katedrze Bibliotekoznawstwa i Informacji Naukowej (od lipca 2016 r. Katedrze Informatologii i Bibliologii) Uniwersytetu Łódzkiego. Skupiono się na omówieniu wybranych form pracy ze studentami oraz aktywnych metodach ich nauczania, które znajdują przełożenie na późniejszą aktywizację przez nich uczniów w szkołach.