Rozwijanie kultury czytelniczej w łódzkich przedszkolach - Szczepańska, Beata; Walczak, Mirosława (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2019)
W artykule podjęta została próba oceny stanu kultury czytelniczej w łódzkich przedszkolach i możliwości jej rozwijania, poprzez omówienie następujących jej aspektów/składowych: charakterystykę kontaktów przedszkolaków z książką oraz stosowane metody i formy rozbudzania zamiłowań czytelniczych w miejskich placówkach przedszkolnych, działalność przedszkoli w zakresie przygotowania do nauki czytania oraz naukę czytania prowadzoną w placówkach przedszkolnych w ramach programowych zajęć, ocenę zawartości księgozbiorów przedszkolnych i stosowane kryteria doboru literatury dziecięcej oraz wyposażenia sal przedszkolnych/kącików w książki sprzyjające rozwijaniu czytelnictwa wśród dzieci 3–6-letnich. Ponadto podjęto próbę zbadania postaw nauczycieli sprzyjających rozbudzaniu dziecięcych zainteresowań książką oraz wskazania kierunków współpracy placówek przedszkolnych wspierających promowanie czytelnictwa ze środowiskiem społeczno-kulturowym oraz domem rodzinnym dziecka. W badaniach wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego i metodę badania w działaniu. Teren badań objął wybrane łódzkie miejskie placówki przedszkolne, reprezentujące poszczególne dzielnice administracyjne Łodzi.