Miejski Ośrodek Medialny Aarhus (Dokk1) – biblioteką roku 2016 - Kropidłowski, Zdzisław (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2017)
Biblioteka publiczna miasta Aarhus wyróżnia się wyglądem architektonicznym, zastosowanymi rozwiązaniami technicznymi w jej funkcjonowaniu, wyposażeniem, działalnością i formami usług oraz stosunkiem środowiska lokalnego do jej projektowania, wznoszenia i funkcjonowania. Została najpierw nominowana do konkursu organizowanego przez Międzynarodową Federację Stowarzyszeń Bibliotekarskich (International Federation of Library Associations and Institutions [dalej: IFLA]) na najlepszą bibliotekę świata w 2016 r. Nagrodę przyznano jej 15 sierpnia 2016 r. na dorocznym spotkaniu międzynarodowego jury w Columbus, w Ohio, w USA. Z wielu powodów zasługuje na przybliżenie jej działalności i osiągnięć czytelnikom polskim. Rozwiązania w niej zastosowane mogą być naśladowane w każdych warunkach. Nadto prowadzi ona panel wymiany koncepcji bibliotekarskich i dzieli się swoimi doświadczeniami oraz zdobytą wiedzą.