Książka w życiu arcybiskupa Wincentego Teofila Chościak-Popiela (1825–1912) - Iwańska-Cieślik, Bernardeta (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2017)
Arcybiskup warszawski Wincenty Teofil Chościak-Popiel pozostawił liczne ślady zainteresowania książką w korespondencji z lat 1846–1853 oraz w pamiętnikach opublikowanych za okres od 1862 do 1875 r., czyli do momentu objęcia biskupstwa kujawsko-kaliskiego (1876–1883). W aktach notariusza włocławskiego Juliana Samkowskiego zachował się inwentarz księgozbioru prywatnego biskupa, który obejmował 2198 dzieł w 4170 woluminach i został spisany przed sprzedażą biblioteki w 1880 r. Konstantemu Popielowi. Wieloaspektowy materiał źródłowy posłuży do przeanalizowania osobistego zaangażowania w sprawy książki znaczącej postaci XIX i początków XX w.