Rynek webtoonów w Korei Południowej – wprowadzenie do problematyki - Wosio, Zofia (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2023)
Webtoony są rodzajem komiksów cyfrowych, których tworzenie zapoczątkowano we wczesnych latach dwutysięcznych na terenie Korei Południowej. Termin określający dzieła tego typu powstał z połączenia dwóch słów „web” oraz „cartoon”. Publikacje w tymże formacie posiadają wertykalny układ treści, który ma ułatwiać ich czytanie na urządzeniach mobilnych. Ponadto zawierają one kolorowe grafiki i nieskomplikowaną warstwę tekstową. Rozdziały poszczególnych tytułów udostępniane są seryjnie – na ogół raz w tygodniu. Niniejszy artykuł ma na celu ukazanie problematyki webtoonów oraz ich branży w Korei Południowej. Zamieszczone w pracy informacje pozwalają stwierdzić, iż omawiany rynek jest jednym z centralnych sektorów lokalnej produkcji kulturowej.