Znaczenie użytkowania bibliotek i potrzeba kultury czytania - Itsekor, Victoria O.; Nwokeoma, Nwanne M. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2017)
Biblioteki są bardzo ważne dla informacji, komunikacji i transformacji. Pomagają wpajać kulturę czytelniczą, tak istotną dla progresywnego rozwoju ludzkiego życia. Redukują ignorancję, a zatem wspierają alfabetyzację, wiedzę oraz nabywanie umiejętności. W celu przeprowadzenia analizy autorzy zastosowali metodologię wyszukiwania literatury. Poniższy artykuł pozwala uzyskać wgląd w kulturę czytelniczą różnych narodów oraz ilustruje rolę bibliotek w promowaniu czytelnictwa oraz środowiska efektywnego czytania w społeczeństwie. Autorzy mają również na celu poprawienie kultury czytelniczej różnych narodów poprzez zaprezentowanie swojego kraju jako studium przypadku. Artykuł wykazuje, że zakładanie klubów czytelniczych, ożywianie edukacji w szkole poprzez biblioteki elektroniczne, promocja czytania i książek w mediach są czynnikami mogącymi poprawić wskaźniki czytelnictwa.