Potyczki z pandemią z punktu widzenia Dyrektora Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Łodzi - Czajka, Barbara (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2021)
W obliczu nowego wyzwania jakim była pandemia COVID–19 konieczne stały się nowe formy pracy i zarządzania instytucją. Celem autorki artykułu jest przedstawienie problemów z tym związanych z punktu widzenia administrowania wojewódzką biblioteką publiczną, uwzględniających otoczenie prawne, bezpieczeństwo finansowe i społeczne pracowników oraz realizację zadań statutowych. Należało znaleźć nowe formy pracy na rzecz użytkowników biblioteki, powodujące dylematy między pracą zdalną a fizyczną obecnością pracowników w miejscu pracy. W tych okolicznościach, nieoczekiwanie pojawiły się duże przedsięwzięcia jakimi były – wielka przeprowadzka magazynów bibliotecznych oraz przyjęcie księgozbioru profesora Włodzimierza Krysińskiego z Kanady. Jednocześnie pandemiczne uwarunkowania uwidoczniły, po raz kolejny, wszechstronność zawodu bibliotekarza – poza innymi pozytywnymi cechami – kreatywność z wykorzystaniem nowych technologii.