Wybrane zagadnienia polityki gromadzenia i selekcji zbiorów w Bibliotece Uniwersytetu Łódzkiego - Fiszer, Paweł; Niewczas, Ilona; Pytel, Rafał (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2015)
Celem artykułu jest omówienie wybranych zagadnień związanych z polityką gromadzenia i selekcji zbiorów w Bibliotece Uniwersytetu Łódzkiego. W szczególności analizie poddane zostały zasady gromadzenia i selekcji egzemplarza obowiązkowego, segmentacja zbiorów biblioteki oraz zarządzanie zbiorem czasopism na przykładzie ich gromadzenia. Podstawowa kwestia jaka przyświeca podjętym w tym artykule rozważaniom, odnosi się do polityki gromadzenia zbiorów i czynników, które je determinują. Całość rozważań osadzona została w trzech śródtytułach, które przybliżają specyfikę pracy Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego.