Ekslibris jako element wizerunku bibliotek Państwowych Wyższych Szkół Zawodowych - Andrysiak, Ewa (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2020)
W każdej z utworzonych w latach 1998–2009 wyższych szkół zawodowych funkcjonuje biblioteka. Celem artykułu jest prezentacja ekslibrisów uczelnianych bibliotek wykorzystywanych do sygnowania gromadzonych zbiorów.