Homoseksualne rodzicielstwo w literaturze dziecięcej - Jindra, Miroslav (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2019)
Homoseksualizm w literaturze dziecięcej jest wciąż kontrowersyjnym tematem w wielu krajach świata. Ludzie nie tylko boją się mówić o tym temacie z dziećmi, ale nie wiedzą jak. Historia zagadnienia w literaturze dla dzieci sięga lat 80. XX wieku, kiedy opublikowano pierwsze książki na ten temat. W XX wieku społeczeństwo ludzkie przechodziło wiele zmian, które znalazły odzwierciedlenie we wszystkich dziedzinach sztuki (teatr, sztuki piękne, literatura itp.). Pisarze musieli zapoznać dzieci z „tematami tabu”, takimi jak homoseksualizm, śmierć, narkotyki itp. Chcieli zaprezentować homoseksualistów jako zwykłych mężczyzn i kobiety, którzy żyją własnym życiem, z ich radościami i zmartwieniami. Dzisiaj możemy znaleźć trzy główne wątki związane z omawianym zagadnienim w literaturze dziecięcej: ujawnianie się, życie homoseksualistów i homoseksualne rodzicielstwo. Każdy z nich ma swoją specyfikę i typową grupę wiekową dziecięcych lub młodzieżowych odbiorców. Przedstawiona charakterystyka może pomóc w podjęciu pogłębionej identyfikacji tematyki utworów. Literatura oferuje dzieciom i młodzieży lepsze i łatwiejsze poznanie świata z jego różnicami. Celem artykułu jest poznanie historii homoseksualizmu w literaturze dziecięcej oraz zagłębienie się w tematykę poszczególnych utworów, zwłaszcza dotyczących homoseksualnego rodzicielstwa. Dzieci muszą wiedzieć wszystko o życiu i nie mieć tabu. Dlaczego boimy się o tym porozmawiać?