Świat informacji w bibliotece czy biblioteka w świecie informacji? O zarządzaniu informacją w wybranych krakowskich bibliotekach akademickich - Krawczyk, Barbara (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie różnych sposobów zarządzania informacją w wybranych krakowskich bibliotekach akademickich. Do badania wyłoniono cztery z książnic naukowych w Krakowie, tj. Bibliotekę Jagiellońską, Bibliotekę Główną AGH, Bibliotekę Główną Uniwersytetu Pedagogicznego oraz Bibliotekę Politechniki Krakowskiej. W artykule zostały porównane i poddane analizie usługi oferowane przez biblioteki dla różnych grup użytkowników. Omówione zostały przede wszystkim usługi świadczone przez jednostki odpowiedzialne za udzielanie informacji naukowej. Wśród nich znalazły się między innymi: kwerendy, analizy bibliometryczne, szkolenia grupowe, a także spersonalizowane kursy. W artykule zostały przedstawione także rozwiązania, jakimi dysponują wyłonione na potrzeby badania instytucje, których zamierzeniem jest podnoszenie kompetencji informacyjnych użytkowników dzisiejszych bibliotek.