Łódzka Biblioteka Składowa jako efekt łączenia bibliotek dzielnicowych - Romanowicz, Piotr (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2022)
Tworzenie nowych, dużych sieci bibliotek często niesie ze sobą potrzebę wdrażania nowych rozwiązań, które mają na celu zagospodarowanie i „ocalenie” dokumentów piśmienniczych przed ich nadmierną selekcją. Przykładem tego jest łódzka Biblioteka Składowa przedstawiona w artykule. Charakterystyka i analiza działalności objęła pierwsze cztery lata jej funkcjonowania.