Zarys dziejów encyklopedii dla dzieci i młodzieży w Polsce do 1989 roku - Wandel, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2017)
Celem tego artykułu jest zarysowanie historii edycji i kolejnych etapów w kształtowaniu się obecnej formy edytorskiej encyklopedii dla dzieci i młodzieży począwszy od 1. połowy XVIII wieku, a skończywszy na 1989 roku.