Setna rocznica urodzin Karola Estreichera w polskich publikacjach z lat 1927–1928 - Gołda, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2017)
W artykule przedstawiono zarys obchodów setnej rocznicy urodzin Karola Estreichera, które przypadły w 1927 roku. Przeanalizowano naukowe i popularne teksty pióra polskich bibliologów, publicystów i dziennikarzy, które ukazały się na łamach czasopism w latach 1927–1928 oraz nieliczne publikacje książkowe, których autorami byli badacze spuścizny bibliografa okresu międzywojennego – Jan Muszkowski i Ksawery Świerkowski. Większość scharakteryzowanych tekstów miało na celu popularyzację postaci Estreichera w społeczeństwie, znacznie rzadziej powstawały opracowania naukowe, jak np. przyczynki, których zadaniem było ujawnianie wątków z życia i osiągnięć bibliografa.