Dzieci i niemowlęta w bibliotekach publicznych Oslo i okolic - Walczak-Niewiadomska, Agata (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2015)
Artykuł przedstawia rozważania nad usługami norweskich bibliotek publicznych dla dzieci w wieku 0-3 lat poczynione podczas wizyt studyjnych zrealizowanych w 2011 i 2013 r. Analizie poddane zostały usługi dwóch filii centralnej biblioteki publicznej w Oslo (Deichmanske – Oslo Public Library) w Lambertseter i Grünerløkka, a także bibliotek rozmieszczonych w pobliskich miejscowościach – Lørenskog, Drammen, Øvre Eiker w Hokksund oraz Gjøvik. Autorka dzieli się obserwacjami na temat obsługi i różnorodności zajęć oferowanych najmłodszym czytelnikom, postulując większy nacisk władz bibliotecznych na tworzenie specjalnych strategii przed czytelniczych.